top of page

Στις 24 Φεβρουαρίου «ανοίγει» επιτέλους το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Από το infowoman.gr

museumfinder.gr


Το απόγευμα της Τετάρτης (5/2) σε μία ανοιχτή συζήτηση για τον Πολιτισμό δήλωσαν βροντερό «παρών» περισσότερα από 500 άτομα στο ισόγειο- εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης.


Εκεί, με οικοδεσπότες την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο έγινε αναφορά μεν στη σημασία του πολιτισμού στη ζωή μας και ιδιαιτέρως για τους νέους ανθρώπους, ωστόσο η συζήτηση επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις δράσεις του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχος και κατέληξε σαν άλλος ένας απολογισμός αυτών.


Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Renzo Piano, αρχιτέκτονας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Γιώργος Κουμεντάκης, ο Χάρης Σιαμπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου Μπενάκη και ο Γιάννης Μπουτάρης, πρώτος Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.


Αναφορικά με τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του πολύπαθου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης τα οποία ως γνωστόν είχαν οριστεί για τον Φεβρουάριο, αναφέρθηκε πως το Μουσείο θ’ ανοίξει δοκιμαστικά, αρχικά, στις 24 του μηνός για μαθητές και κατοίκους της γειτονιάς. Τους πρώτους μήνες πλήρους λειτουργίας του μουσείου, η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Παράλληλα, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα μίλησε για το πρότζεκτ της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης με τη στήριξη του ΙΣΝ. Τα εγκαίνια, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, αναμένονται στις 25 Μαρτίου 2021.


Επίσης, στη συζήτηση ακούστηκαν οι ιστορίες δημιουργών και ανθρώπων που επηρεάζονται, ταυτίζονται και εξελίσσονται μέσα από αυτόν. Άλλωστε, πολιτισμός δεν είναι μόνο οι συντελεστές και εμπνευστές οργανισμών, αλλά και άνθρωποι σαν τον Κίμωνα, τον μαθητή του μουσικού σχολείου Παλλήνης, ο οποίος, γράφοντας πριν από πέντε χρόνια τις εντυπώσεις του στο βιβλίο επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει η δωρεά στα μουσικά σχολεία στην Ελλάδα.


Είναι ο Γιώργος και ο Παντελής που μετά τη συμμετοχή τους στο μαθητικό μουσικό φεστιβάλ Schoolwave βρέθηκαν στη σκηνή της ΕΛΣ. Είναι ο Βαγγέλης που μίλησε για τη συμμετοχή του στο αμειβόμενο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του ΚΠΙΣΝ δωρεάς ΙΣΝ, το οποίο του άνοιξε νέους ορίζοντες και ευκαιρίες για μια καλή δουλειά.


Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Εάν θα ήθελα να κρατήσω κάτι από τη συζήτησή μας σήμερα, και νομίζω εκφράζω όλους μας, είναι ότι ο πολιτισμός δεν είναι κάτι στατικό, είναι κάτι δυναμικό που αλλάζει και εξελίσσεται μαζί μας, με δύναμη μεταμορφωτική και όφελος πολλαπλασιαστικό. Μια αλυσίδα που μας συνδέει με το παρελθόν και μας τραβάει προς το μέλλον. Είναι η μόνιμη έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη αλλά και η διασκευή του Χατζηδάκι σε heavy metal στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. O πολιτισμός, άλλωστε, δεν (υπ)ακούει σε στερεότυπα. Και εμείς με τη σειρά μας στο ΙΣΝ είμαστε εδώ για να τον ενισχύσουμε, για να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικές εκφάνσεις του, και όχι μόνο σε κάποιους λίγους φιλότεχνους, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η συζήτηση για τον πολιτισμό φυσικά δεν κλείνει σήμερα εδώ, αλλά τη συνεχίζουμε καθημερινά όλοι μαζί».

bottom of page