top of page

H ισχύς (του σινεμά) εν τη ενώσει


carnifest.com

Πηγή: kathimerini


Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗΗ αλήθεια είναι πως τους πήρε κάποιο διάστημα να οργανωθούν –λογικό– ωστόσο τα κινηματογραφικά φεστιβάλ επιχειρούν τώρα να επιστρέψουν δυναμικά, υιοθετώντας μάλιστα το μότο «η ισχύς εν τη ενώσει». Όπως έγινε γνωστό, κάποιες από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του σινεμά ανά τον κόσμο θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην πρωτοβουλία υπό τον τίτλο «We are one: A Global Film Festival»· ένα συλλογικό διαδικτυακό φεστιβάλ 10 ημερών, το οποίο θα ξεκινήσει στις 29 Μαΐου και θα μεταδοθεί εξ ολοκλήρου και δωρεάν μέσα από την πλατφόρμα του YouΤube.

Όπως φαίνεται, πάντως, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάστηκε να μπει μπροστάρης το πιο... νεαρό μέλος της παρέας. Το νεοϋορκέζικο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα ήταν έτοιμο να πραγματοποιήσει τη 19η έκδοσή του, όταν η πανδημία έστειλε τα πάντα στην κατάψυξη. Οι δραστήριοι υπεύθυνοί του, ωστόσο, οι οποίοι είχαν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια κάνει άνοιγμα σε εναλλακτικές, καθαρά ψηφιακές πτυχές της διοργάνωσης, αποφάσισαν να μη μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. «Συχνά λέμε για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο οι ταινίες εμπνέουν τους ανθρώπους, πέρα από σύνορα και διαφορές, βοηθώντας τον κόσμο να επουλώσει τις πληγές του. Ολόκληρος ο κόσμος χρειάζεται επούλωση τώρα. Το “We Are One” ενώνει επιμελητές, καλλιτέχνες και αφηγητές ιστοριών, ώστε να ψυχαγωγήσει και να ανακουφίσει το παγκόσμιο κοινό. Σε συνεργασία με τους εκπληκτικούς συντρόφους μας στα άλλα φεστιβάλ και το YouΤube, ελπίζουμε πως όλοι θα πάρουν μια γεύση της μοναδικότητας κάθε διοργάνωσης και θα εκτιμήσουν την τέχνη και τη δύναμη του φιλμ», δήλωσε σχετικά η εκ των ιδρυτών του Τραϊμπέκα, Τζέιν Ρόζενθαλ.


Κάννες, Μπερλινάλε, Βενετία, Τορόντο, Σαν Σεμπαστιάν, Κάρλοβι Βάρι, Λοκάρνο, Λονδίνο και αρκετά ακόμα σημαντικά φεστιβάλ όλης της υφηλίου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και θα πάρουν μέρος με «νέες και κλασικές ταινίες», όπως αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών. Το πιθανότερο βέβαια –μιας και το πρόγραμμα δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα– είναι πως στο online 10ήμερο δεν θα παρακολουθήσουμε φιλμ, τα οποία προορίζονταν να κάνουν πρεμιέρα στα μεγάλα φεστιβάλ του 2020. Τουλάχιστον όχι τα πιο λαμπερά από αυτά, για προφανείς οικονομικούς και λόγους δικαιωμάτων.


Από την άλλη, θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε το αποτέλεσμα μιας τέτοιας σύμπραξης γιγάντων –εδώ μπαίνει στην κουβέντα και το YouΤube– σε ένα πρότζεκτ μάλιστα, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στα χρονικά. Οχι τυχαία, τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές των στελεχών της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ακόμα και στην κάπως πιο... παραδοσιακή Ευρώπη, που λένε πως τα φεστιβάλ και οι οργανισμοί του σινεμά θα πρέπει να γίνουν δεκτικοί στις νέες τεχνολογίες και τις συνήθειες του σύγχρονου κοινού, ανεξαρτήτως από την όποια έκτακτη ανάγκη.


Όσο για τα καθ’ ημάς, σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο χθες ανακοίνωσε πως η αναβληθείσα 22η έκδοσή του θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά 19-28 Μαΐου. Οι ταινίες, που ανήκουν στο κανονικό πρόγραμμα της διοργάνωσης και επομένως είναι της πιο πρόσφατης παραγωγής, θα είναι διαθέσιμες δωρεάν, σε χρήστες αποκλειστικά στην Ελλάδα, ενώ καθεμιά θα διατίθεται για 400 θεάσεις. Οι παραπάνω «κανόνες» αποτελούν μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ, για την καθιέρωση γεωγραφικού περιορισμού των προβολών στις online διοργανώσεις, με σκοπό να προστατευθούν οι ταινίες και τα φεστιβάλ.

 

bottom of page